Nieuws - 01/05/2023

Wat is het verschil tussen podologische voetzorg en pedicure?

Terwijl een pedicure zich richt op de verzorging van je voeten en nagels, gaat een podoloog naast de verzorging ook op zoek naar de oorzaken van eventuele problemen. Een podoloog is een paramedicus – vergelijkbaar met een verpleegkundige – die patiënten met voetaandoeningen onderzoekt. Vervolgens voert de podoloog een doelgerichte behandeling uit. Een gewone pedicure heeft deze medische achtergrond niet. Vanaf 60 jaar mag je rekenen op een terugbetaling door het VNZ van een bezoek aan een podoloog of pedicure.  

Een podoloog kijkt ruimer dan uitsluitend naar je voeten. Ook bij pijn aan de enkels, knieën en zelfs heupen en rug biedt een podoloog mogelijk een oplossing. Een podoloog herkent en behandelt voetgerelateerde aandoeningen die een impact hebben op je houding en bewegingen. Daardoor kunnen andere pijnen en ongemakken ontstaan. Eén van de mogelijke oplossingen omvat het aanmeten van podotherapeutische schoenzolen.  

Verschil met een pedicure 

Een pedicure concentreert zich op voetverzorging, waarbij ook huid- en nagelaandoeningen worden aangepakt. Een pedicure knipt bijvoorbeeld alle voetnagels en verwijdert overtollige eelt. Een pedicure analyseert niet de oorzaak van de problemen. Een podoloog daarentegen voert dezelfde activiteiten uit, maar gaat daarnaast ook op zoek naar de oorzaken. Dit kan ook gebeuren bij mensen met systematische aandoeningen, zoals diabetes en reuma. 

Wat is een podologische voetzool?  

Een podologische voetzool biedt zowel voorvoet- als achtervoetcorrectie. Deze voetzolen ondersteunen dus niet alleen, ze corrigeren ook je houding en beweging. Podologische voetzolen streven naar een optimale balans van je gehele lichaamsstand. De zolen worden op basis van een 3D-scan van je voeten op maat gemaakt. De voetzolen worden gecombineerd met een individueel behandelingsplan. Per podologische zool betaalt het VNZ 25 euro terug met een maximum dus van 50 euro per persoon en per kalenderjaar. 

Podologische voetzolen werken niet alleen ondersteunend, maar ook corrigerend. Ze zorgen voor een optimale balans van de gehele lichaamsstand. Afhankelijk van de resultaten van het biomechanisch onderzoek worden de zolen, op basis van een 3D-scan van de voet, volledig op maat van de patiënt vervaardigd en wordt er een uniek en individueel behandelingsplan opgesteld. 

Betaalt het VNZ voetverzorging terug?  

Vanuit het aanvullend voordelenpakket voorziet het VNZ een terugbetaling voor voetverzorging vanaf 60 jaar. Deze behandeling moet uitgevoerd worden door een professionele podoloog of pedicure. Alle info over het terugbetalen van voetverzorging vanuit het voordelenpakket van VNZ lees je hier. 

 

 

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Interesse in het VNZ?

Word meteen lid of ontvang vrijblijvend ons infopakket

  • Al 134.730 tevreden leden
  • Uitstekende, persoonlijke service
  • 42 kantoren in heel Vlaanderen
  • IJzersterke voordelen
  • Schenking van 1 euro aan G-Sport Vlaanderen bij elk nieuw lid