Menu
Nieuws - 24/04/2019

Reisplannen? Ook voor een vakantie dichtbij is vaccineren mogelijk aangewezen.

De Europese Vaccinatieweek van 24 tot 30 april focust dit jaar in Vlaanderen op de vaccinaties die nodig zijn voor vakanties dicht(er)bij. De campagne wil duidelijk maken dat vaccineren niet alleen noodzakelijk is voor exotische bestemmingen.

 

Voor bestemmingen als Turkije, Noord-Afrika of Oost-Europa vaccineer je je best tegen hepatitis A. Eén prikje vooraf beschermt je tijdelijk, twee vaccinaties geven zelfs levenslange veiligheid. Hepatitis A – ofwel geelzucht – leidt tot een ontsteking van je lever. Het genezingsproces kan twee tot acht maanden aanslepen. Besmetting gebeurt meestal door onhygiënische sanitaire omstandigheden.

 

Vaccineren tegen tekenbeet

Een ander voorbeeld van een aanbevolen vaccinatie voor een vakantie in Europa, is het vaccin tegen tekenencefalitis. Dit vaccin is onder bepaalde omstandigheden aangeraden voor een reis naar bosrijke streken in Centraal- of Oost-Europa, zoals het Zwarte Woud of Oostenrijk.

Het vaccin is zinvol als er veel buitenactiviteiten op het programma staan, zoals wandelen, trekking of kamperen. Het virus kan al meteen na de tekenbeet worden doorgegeven. Deze vaccinatie bestaat uit drie inspuitingen. De tweede inspuiting volgt één à drie maanden na de eerste. De derde volgt na vijf maanden tot een jaar. Voor je op reis vertrekt, heb je best al twee inspuitingen achter de rug. Bij tijdsgebrek is er een versneld vaccinatieschema mogelijk. Een volledige vaccinatie beschermt je voor een periode van drie jaar.

Naast deze vaccinaties voor dichtbijvakanties blijft het uiteraard ook altijd nodig om te vaccineren bij verdere bestemmingen, waaronder zeker Afrika.

Vaccineren tegen griep

Naast de reisvaccins zijn er uiteraard ook de kindervaccins en het griepvaccin. Sommige doelgroepen krijgen een griepvaccin gratis aangeboden, in andere gevallen geldt er geen volledige terugbetaling van de verplichte ziekteverzekering. Herinner jij (of je moeder of vader) niet meer of je in het verleden volledig gevaccineerd bent, dan kan je dat op andere manieren achterhalen. Misschien heb je nog een vaccinatiekaart of een boekje van Kind en Gezin van toen je klein was?

Vaccinatiegegevens worden ook bijgehouden door de artsen die vaccineren. Tegenwoordig worden ze ook geregistreerd in een Vaccinnet, de vaccinatiedatabank van de Vlaamse overheid, zodat ze nooit meer verloren gaan en je ze zelf ook kunt raadplegen.  Meer informatie vind je op www.laatjevaccineren.be.

50 % terugbetaald door het VNZ

Het VNZ hecht veel belang aan het correct vaccineren, en dat in alle omstandigheden en situaties. Zo voorziet onze aanvullende ziekteverzekering een jaarlijkse terugbetaling van 50 % van de kosten, met een maximum van 50 euro. En dit ongeacht jouw leeftijd! Meer informatie over deze terugbetaling lees je hier.

<<< Terug naar het nieuwsoverzicht

Interesse in het VNZ?