Nieuws

02/12/2018

Start goed voorbereid aan je pensioen.

Op pensioen gaan is een ingrijpende gebeurtenis in je leven. Terwijl vroeger de invulling van je dag grotendeels werd bepaald door de uitdagingen van je werk, krijg je nu een zee van vrije tijd. Niet alleen de zinvolle invulling van je dagen vormt een stevige uitdaging, ook financieel sta je voor een aantal vraagstukken. Hieronder belichten we de voorkeurregeling van de ziekteverzekering, de mogelijkheid om een  pensioenindicatie te krijgen via mypension.be én de hospitalisatieverzekering. Ook voor de voorbereiding op je pensioen geldt: vroeg begonnen, is half gewonnen.

 

  1. Kom je in aanmerking voor de voorkeurregeling?

Na een doktersbezoek betaal je de dokter voor zijn geleverde prestaties. Nadien krijg je een deel van dit bedrag terug via je ziekenfonds. Het bedrag dat je niet terugkrijgt is het remgeld. Verschillende doelgroepen krijgen evenwel een zogeheten ‘voorkeurregeling’. Dit betekent dat zij een verminderd remgeld of zelfs geen remgeld betalen.

Om van deze regeling te kunnen genieten, moet je aan verschillende voorwaarden voldoen, zoals een bescheiden inkomen. Wanneer je met pensioen bent, is de kans groter dat je in aanmerking komt voor deze voorkeurregeling, zeker als je een minimumpensioen ontvangt. Informeer naar deze mogelijkheid bij het VNZ. Wij onderzoeken of je in aanmerking komt en een aanvraag kan indienen.

  1. Wanneer mag je op pensioen en op welk maandbedrag mag je rekenen?

Door evoluties in de wetgeving stellen steeds meer mensen de vraag wanneer zij op pensioen zullen kunnen en op welk bedrag per maand ze dan mogen rekenen. De webstek www.mypension.be tracht beide vragen te beantwoorden. Iedereen kan op het platform inloggen en op maat zijn of haar pensioendatum en het verwachte pensioenbedrag opvragen. Deze cijfers geven je alvast een goede indicatie van je financiële situatie na je pensioen.

  1. Denk na over de hospitalisatieverzekering na je pensioen.

Bij veel werknemers wordt de hospitalisatieverzekering betaald door de werkgever. Dit voordeel stopt uiteraard na je pensionering. Vanaf dan moet je zelf de kosten voor deze verzekering dragen. Veel mensen staan dan versteld van de hoogte van dit bedrag. Overschakelen van een private verzekering naar een verzekering van je ziekenfonds is slechts mogelijk na het invullen van een medische vragenlijst. Afhankelijk van je medische voorgeschiedenis zijn beperkingen dan mogelijk

Wanneer je evenwel op jongere leeftijd kiest voor een formule als HospiContinu bewandel je een dubbel spoor. Enerzijds geniet je van de voordelen van de hospitalisatieverzekering betaald door je werkgever. Anderzijds betaal je – na invulling van een medische vragenlijst bij aansluiting – al een klein bedrag per maand voor HospiContinu.

Wanneer uiteindelijk je pensioen is aangebroken, dan kan je vlot overstappen naar een hospitalisatieverzekering van het VNZ op basis van de medische vragenlijst die je op jongere leeftijd hebt ingevuld. Zo voorkom je beperkingen én duurdere premies omdat je héél laat instapt. Lees hier alles over HospiContinu.

<<< Terug naar het nieuwsoverzicht