Nieuws

07/05/2018

Steeds meer kersverse ouders kiezen voor kraamzorg. En gelijk hebben ze!

Van 7 tot 13 mei is het de Week van de Kraamzorg. De laatste jaren durven steeds meer kersverse ouders te kiezen voor deze extra ondersteuning. Gelukkig maar! Kraamzorg kan zowel medische hulpverlening door een vroedvrouw omvatten als extra ondersteuning door een kraamhulp, bijvoorbeeld bij de verzorging van je kindje of in het huishouden. Op die laatste manier krijgen de kersverse ouders extra tijd om zich te wijden aan hun ouderlijke taken of kunnen ze wat op adem komen. Vooral bij een tweede kindje zien we een groei in de populariteit van deze vorm van kraamzorg.

Kraamzorg is allerminst een overbodige luxe. Het aantal nachten dat mama’s na de geboorte met hun kindje in het ziekenhuis verblijven, wordt steeds kleiner. Dit betekent dat mama’s vaak nog niet helemaal op hun plooi zijn wanneer ze het ziekenhuis moeten verlaten. Zeker wanneer de papa’s na hun vaderschapsverlof opnieuw moeten gaan werken, kan het voor de mama’s extra zwaar worden.

Naast kraamzorg in de vorm van medische verzorging en opvolging door een vroedvrouw kan kraamzorg ook uitgevoerd worden door een kraamhulp. De vorm van ondersteuning bepaal je in onderling overleg. Dit kan variëren van het verzorgen en wassen van het kindje en/of het overnemen van verschillende huishoudelijke taken. Mogelijkheden zijn koken, wassen en/of strijken.

Alles wat de mama helpt om maximaal te genieten van haar pasgeboren kindje, komt in aanmerking voor kraamzorg. Kraamzorg betekent dus allerminst dat je als kersverse mama ‘het niet aan kan’.

 Terugbetaling door het VNZ

Het VNZ ondersteunt kraamzorg via de aanvullende verzekering. Op die manier verlichten we de extra kosten voor de kersverse mama’s en papa’s. Zo voorzien wij een terugbetaling tot maar liefst 300 euro.

Voor kraamzorg gaat het over een ondersteuning van 5 euro per uur voor maximum 60 uren. Ook de gedeeltelijke terugbetaling van een kraamhotel of een bevallingscoach (doula) behoort tot de mogelijkheden.

<<< Terug naar het nieuwsoverzicht