Menu
Nieuws - 15/06/2020

Waarom is het belangrijk om vroeg de symptomen van cataract te herkennen?

Maar liefst de helft van alle 65- tot 74-jarigen krijgt af te rekenen met cataract, ook wel ‘staar’ genoemd. Het is van groot belang om zo snel mogelijk de symptomen van deze specifieke oogproblemen te herkennen. Op die manier voorkom je een snelle achteruitgang van de situatie. Laat daarom je ogen regelmatig controleren door een oogarts. Cataract kreeg als ziekte veel aandacht dankzij de gelijknamige televisiereeks op één. Toch zijn veel mensen nog onvoldoende op de hoogte van de risico’s waardoor ze de symptomen te laat herkennen.

Bij cataract treedt een vertroebeling op van de ooglens waardoor je minder scherp ziet. De vertroebeling van de ooglens leidt tot lichtverstrooiing in je ogen. Dit maakt voorwerpen en landschappen waziger en grauwer van kleur. Cataract treedt meestal op aan beide ogen. De ernst en de evolutie verschilt evenwel vaak oog per oog.

De ziekte kan heel snel over enkele maanden evolueren, in andere gevallen verloopt het proces over meerdere jaren. Een eerste belangrijke reactie is een snelle aanpassing van je bril, waardoor je meestal een snelle achteruitgang voorkomt. Wanneer je cataract niet structureel aanpakt, riskeer je in een vergevorderd stadium zelfs blindheid.

Wat zijn de belangrijkste symptomen?

  • Je ziet wazig. Eerst van ver, nadien ook van dichtbij.
  • Voorwerpen zijn minder scherp afgelijnd.
  • Je ziet dubbel met één oog
  • Bij schermlicht kan je minder goed details onderscheiden.
  • Je hebt meer licht nodig om te kunnen lezen.

Behandeling?

De enige oplossing van cataract is een oogoperatie. Daarbij vervangt de oogchirurg de troebele ooglenzen door heldere kunstlenzen. Inclusief voorbereiding en nabehandeling neemt deze operatie slechts 30 tot 45 minuten in beslag. Andere behandelingen zoals medicatie, oogdruppels of dieet bieden geen oplossing.

Risicofactoren?

Leeftijd speelt een belangrijke rol bij cataract.  Zo ondergaan je ooglenzen onvermijdelijk leeftijdsgebonden veranderingen waardoor cataract kan optreden. Ook vrouwen zijn eerder vatbaar voor deze oogproblemen. En bepaalde ziektes zoals diabetes kunnen het risico op cataract vergroten. Tenslotte wordt ook roken erkend als een belangrijke risicofactor die de kans op cataract verhoogt.

<<< Terug naar het nieuwsoverzicht

Interesse in het VNZ?