Menu
Nieuws - 01/09/2016

Terug naar school: het VNZ wenst alle leerlingen & studenten veel succes!

Maar neemt het ook op voor de Vlaamse geneeskundestudenten.

Ondanks duidelijke federale afspraken volgens de bevolkingscijfers, heeft de Franstalige gemeenschap de beperking van het aantal studenten geneeskunde (contingentering) vanaf het begin aan haar laars gelapt. Vlaanderen daarentegen, zorgde met het ingangsexamen voor artsenstudenten dat de quota correct gerespecteerd werden.

Nu dat er een overaanbod van Franstalige artsen afgestudeerd is en men niet langer Rizivnummers van de toekomst kan blijven afleveren, stelt de bevoegde minister voor om de verdeelsleutel te wijzigen. De Franse gemeenschap zou voortaan 43,5 % (in plaats van 40 %) krijgen, tegenover 56,5 % (in plaats van 60 %) voor de Vlaamse. Of hoe een goede leerling wordt afgestraft. En dit ondanks het feit dat er nu al 29 % meer artsen zijn in Franstalig België.

Het VNZ verwacht van de Vlaamse politici, net als een verontwaardigde KUL-rector Rik Torfs en het Vlaams Geneeskundigen Verbond (VGV), dat ze niet toe zullen geven aan de druk van de Planningscommissie om een beslissing te nemen tegen de belangen van de Vlaamse studenten en op termijn … de Vlaamse patiënten.

<<< Terug naar het nieuwsoverzicht

Interesse in het VNZ?