Moederschapsrust
Wat?
Wanneer je niet meer kan werken naar aanleiding van je zwangerschap, heb je mogelijk recht op een vervangingsinkomen van je ziekenfonds. Wettelijk zijn we verplicht om 11,11% bedrijfsvoorheffing van je uitkering af te houden.
Loontrekkenden
- Duur van de bevallingsperiode:
- 15 weken: de duur van een gewone periode van moederschapsrust
- Inkorting tot 14 weken: als je geen week op voorhand je activiteiten stopgezet hebt
- Langere periode dan 15 weken:
- als je later dan gepland bevalt
- als het om een meerling gaat (19 weken)
- als je kindje aansluitend op de geboorte nog in het ziekenhuis moet blijven
- Uitkering:
- Eerste 30 dagen: 82 % van het loon (loon is onbegrensd)
- Vanaf de 31ste dag: 75 % van het loon (loon is begrensd)
Werkzoekenden
- Duur van de bevallingsperiode: identiek als voor loontrekkenden
- Uitkering:
- Eerste 30 dagen: 79,5 %
- Vanaf de 31ste dag: 75 %
Zelfstandigen
Men heeft recht op 12 weken bij de geboorte van één kind en 13 weken bij de geboorte van een meerling. Deze verlenging heeft slechts betrekking op de facultatieve periode. De verplichte periode telt nog steeds 3 weken.
De gerechtigde kan haar facultatief postnataal verlof opsplitsen in periodes van 7 kalenderdagen. De periode waarbinnen de facultatieve nabevallingsrust moet worden opgenomen is 36 weken en vangt aan op de eerste dag na de 2 weken verplichte nabevallingsrust.
De zelfstandige heeft de mogelijkheid om gedurende de facultatieve periode van haar moederschapsrust haar normale beroepsactiviteit halftijds uit te oefenen. In dat geval zal de facultatieve periode maximum 18 weken halftijdse moederschapsrust tellen of 20 weken bij de geboorde van een meerling.
Het forfaitaire bedrag van de wekelijkse uitkering wordt tot de helft verminderd voor elke week van halftijdse moederschapsrust. Het is niet vereist dat een verzekerde steeds een even hoeveelheid weken halftijdse moederschapsrust opneemt. Je ontvangt een forfaitair weekbedrag van € 489,75 en € 244,87 voor een halftijdse week.
Personen die een leefloon ontvangen, personen ten laste of vast benoemde ambtenaren kunnen geen aanspraak maken op een uitkering moederschapsrust.
Voorwaarden?
- De adviserend arts erkent je moederschapsrust.
- Je voldoet aan de verzekerbaarheidsvoorwaarden (genoeg gewerkte of gelijkgestelde dagen kunnen bewijzen in de referteperiode). Als zelfstandige moet je kunnen bewijzen dat je de sociale bijdragen m.b.t. de referteperiode betaalde.
- Er zijn minder dan 30 dagen tussen de laatste hoedanigheid en de begindatum van je ziekte (laatste contract bij werkgever, laatst gestempelde dag e.d.).
Hoe aanvragen?
- Laat de aangifte van arbeidsongeschiktheid invullen door je arts.
(voor zelfstandigen gaat het hier over de ‘aanvraag moederschapsrust zelfstandigen’)
- Bezorg ons deze aangifte:
- Via de post (portvrij document): VNZ, Antwerpsestraat 145, 2500 Lier
Afhandeling?
- Op basis van het aanvraagformulier starten wij een dossier op en ontvang je de nodige formulieren.
- Na ontvangst van de correct ingevulde formulieren berekenen wij je uitkering.
- Je ontvangt een brief met meer informatie over de berekening.
- Wij betalen je uitkering 2 keer per maand (1 keer per maand voor zelfstandigen, invaliden of personen met loonbeslag).
Meer info?
Bekijk ook