Nieuws - 11/04/2022

We zouden het bijna vergeten. Er bestaan nog andere vaccins dan tegen corona.

De afgelopen twee jaar ging vrijwel alle aandacht naar de coronavaccins. We zouden hierdoor bijna vergeten dat er ook nog andere levensreddende vaccins bestaan. De Europese Vaccinatieweek in de loop van april vormt de perfecte aanleiding om even stil te staan bij het belang van vaccineren voor kinderen én volwassenen. 

In april vindt de jaarlijkse Europese Vaccinatieweek plaats. Grootschalige vaccinatiecampagnes hebben de afgelopen decennia een cruciale rol gespeeld om vreselijke kinder- en volwassenenziektes uit te roeien. Vaccineren vormt  dan ook een onmisbaar onderdeel van preventieve gezondheidszorg, meteen ook de belangrijkste reden waarom het VNZ hiervoor een extra terugbetaling voorziet.  

Belangrijk voor kinderen

Vooral voor de bescherming van kinderen zijn vaccinaties van groot belang. Denk daarbij maar aan het vaccineren tegen de mazelen. Twee vaccins tegen mazelen bieden een volledige bescherming voor de rest van je leven. Daarnaast bestaan er in ons land vaccinatieprogramma’s gericht op baby’s en jonge kinderen voor verschillende ziektes. Denk daarbij maar aan hersenvliesontsteking, bof, rubella of het rotavirus 

Kind & Gezin speelt binnen deze vaccinatieprogramma’s een coördinerende rol. Door deze totaalaanpak behaalt ons land bijzonder hoge vaccinatiepercentages bij kinderen. Het is van levensbelang om deze succesaanpak voor de toekomst te behouden. 

Voor volwassenen

Volwassenen krijgen vooral te maken met vaccinaties bij het voorbereiden van een exotische verre reis. Daarnaast kiezen steeds meer oudere volwassenen of volwassenen die werken in de gezondheidszorg voor een jaarlijks griepvaccin.  

Lees hier alles over het terugbetalen van vaccins door VNZ.

Terugbetalingen

De laatste jaren voorziet de overheid hogere terugbetalingen voor vaccins via de verplichte ziekteverzekering. Het VNZ biedt aanvullend extra terugbetalingen. Zo krijg je bij het VNZ de helft terugbetaald indien er geen tussenkomst uit  de wettelijke ziekteverzekering is. Je hebt recht op deze extra terugbetaling dankzij je jaarlijkse ledenbijdrage. De maximale terugbetaling van het VNZ bedraagt jaarlijks 50 euro. Deze terugbetaling geldt ook voor reisvaccins.  

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Mis geen nieuws

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief