Nieuws

24/10/2018

Vermijd het risico op een zware ziekenhuisfactuur en kies voor een sterke hospitalisatieverzekering.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een autoverzekering is een hospitalisatieverzekering niet verplicht, toch zijn weinig verzekeringen zo belangrijk als een hospitalisatieverzekering. Een hospitalisatieverzekering vergoedt – afhankelijk van de gekozen polis – de ziekenhuiskosten die niet worden gedekt door de wettelijke ziekteverzekering. Deze bedragen kunnen oplopen tot duizenden euro’s.

De meeste verzekeringen sluit je af in de hoop om deze nooit te moeten gebruiken, maar dat geldt waarschijnlijk nog het meest voor een hospitalisatieverzekering. Naast het menselijk leed door ziekte of operatie leidt een ziekenhuisopname in vele gevallen tot torenhoge facturen.

Onze wettelijke ziekteverzekering betaalt een groot deel van deze ziekenhuiskosten terug, maar lang niet alles. Naast de remgelden geldt dit bijvoorbeeld ook voor de ereloonsupplementen van specialisten. Een ziekenhuisopname van enkele dagen loopt op die manier al snel op tot  vele honderden of zelfs duizenden euro’s die je zelf moet betalen.

 

Veel meer dan een luxe

Een hospitalisatieverzekering afsluiten is dus geen overbodige luxe. Net zoals bij overige verzekeringen bestaan er voor hospitalisatieverzekeringen verschillende formules met elk hun eigen voorwaarden, aangeboden door zowel ziekenfondsen als private verzekeringsmaatschappijen. Vanuit het VNZ raden wij steeds aan om goed na te denken over welke verzekeringspolis het best aansluit bij jouw verwachtingen en behoeftes.

Het belang van een hospitalisatieverzekering is des te groter wanneer je bij een ziekenhuisopname opteert voor een éénpersoonskamer. Zonder hospitalisatieverzekering is de keuze voor een éénpersoonskamer zeer kostelijk, voor vele mensen zelfs onbetaalbaar. In Vlaanderen wordt gemiddeld 117 % ereloonsupplement gevraagd.

Geen voorschotten, wel rechtstreeks geregeld

Een mooi voordeel van de hospitalisatieverzekeringen van het VNZ is de HospiPluskaart. Dankzij deze kaart betaal je geen voorschot en wordt je ziekenhuisfactuur rechtstreeks geregeld tussen het ziekenhuis en het ziekenfonds als verzekeringsmaatschappij. Voor grotere bedragen is dit uiteraard een aanzienlijk voordeel.

Wat met de voor- en nazorg van een ziekenhuisopname?

Naast de kosten voor de ziekenhuisopname zelf betaalt je hospitalisatieverzekering, afhankelijk van de gekozen formule, ook een deel van de voor- en nazorg terug. De ziekenhuisopnames worden steeds korter, waardoor de nood – en dus ook de bijhorende kosten – aan nazorg groeit. Ook dit vormt een bijkomende reden om het belang van een hospitalisatieverzekering naar waarde te schatten.

Hospitalisatieverzekering van de werkgever?

Veel mensen hebben een hospitalisatieverzekering betaald door de werkgever. Daarbij is het aangewezen om na te denken wat je zal doen wanneer je eenmaal op pensioen gaat, van werk verandert of ontslagen wordt. Overschakelen op latere leeftijd of een nieuwe verzekering afsluiten is dan allerminst vanzelfsprekend. Hiervoor bracht het VNZ de verzekering HospiContinu op de markt.

Ontdek hier de verschillende hospitalisatieverzekeringen van het VNZ.

<<< Terug naar het nieuwsoverzicht