Menu
Nieuws - 13/01/2020

Vijf slimme tips voor kersverse ouders.

Papa en mama worden is niet alleen fantastisch. Dit kleine wonder zet je leven ook stevig op z’n kop. Tal van vragen gaan door je hoofd. Voor vele kersverse ouders zijn tips dan ook meer dan welkom.

  1. Alle centjes zijn welkom

De geboorte van een kindje gaat gepaard met heel wat aankopen. Alle centjes zijn dan ook meer dan welkom. Van de Vlaamse overheid krijg je alvast een mooi ‘startbedrag’. Dit is de nieuwe naam van het vroegere kraamgeld of de geboortepremie. Je kan dit eenmalige bedrag – momenteel 1.122 euro – al vier maanden voor de geboorte aanvragen. Ten vroegste twee maanden voor de geschatte geboortedatum ontvang je het bedrag op je rekening.

Ook je ziekenfonds doet letterlijk en figuurlijk een duit in het zakje om de financiële kosten van een pasgeboren kindje wat te verlichten. Zo geniet je bijvoorbeeld bij het VNZ van een geboorte- of adoptiepremie, de  terugbetaling van luiers en kraamhulp.

 

  1. Goed begonnen, is half gewonnen

Een goede voorbereiding helpt om zonder stress naar de geboorte toe te leven. Eén van de zaken waarover je je vooraf niet al te veel zorgen moet maken, is de kinderkamer. Veel mensen willen – begrijpelijk – deze zo snel mogelijk klaar hebben. Op zich hoeft deze evenwel niet bij de geboorte al volledig afgewerkt te zijn. Veel baby’s slapen de eerste maanden nog op de kamer van de ouders. De eerste maanden kan dit perfect, uiteraard mag deze situatie niet voor altijd blijven duren.

Waar je best wel tijdig mee start, is het zoeken van een gepast kinderdagverblijf voor de opvang. Bij veel crèches geldt een wachtperiode zodat je best op tijd inschrijft.

Ook het samenstellen van een geboortelijst doe je best tijdig. Je weet nooit of je kindje enkele weken vroeger op de wereld komt. Plaats geen te kleine draagpakjes op je lijst. Je baby’tje groeit immers razendsnel.

 

  1. Innovaties in de kinderkamer

De technologische vooruitgang staat niet stil. Dat geldt ook voor de inrichting en uitrusting van je kinderkamer. Uiteraard voldoet een traditionele babyfoon nog steeds om voortdurend een oogje – of beter een ‘oortje’ – in het zeil te houden.  We zien evenwel steeds meer ouders kiezen voor een zogeheten ‘slimme babyfoon’.

Deze slimme babyfoon bevat een ingebouwde camera die je kan opvolgen met één of meerdere smartphones. De babyfoon verstuurt niet alleen camerabeelden, maar kan ook meldingen doorsturen bij bepaalde gebeurtenissen, bijvoorbeeld bij het vaststellen van geluid en/of beweging of het overschrijden van een bepaalde temperatuurdrempel of vochtigheidsgraad.

Een andere handigheid voor een kinderkamer is een slimme thermostaat die het mogelijk maakt om in de kamer exact de gewenste temperatuur in te stellen.

 

  1. Bewaak je eigen nachtrust

Of je nu een goede slaper of een huilbaby hebt, in meer of mindere mate staat het slaappatroon van elke kersverse ouder onder druk. Heb hier voldoende aandacht voor en zorg voor je eigen nachtrust. Bij accuut slaaptekort verdeel je best onderling de slaapuren. Je hoeft ’s nachts niet allebei op te staan om je kindje te voeden. Afwisselen kan zeker geen kwaad. Terwijl de ene ouder voor de baby zorgt, kan de andere heerlijk wat slaaptekort inhalen.

 

  1. Papa en mama zijn de baas!

Een kindje opvoeden is niet eenvoudig. Spontaan heb je de neiging om je baby alles te geven wat hij of zij wilt. Op termijn is dat niet de beste aanpak. Elk kindje test de grenzen af. Mama en papa hebben de autoriteit om te bepalen hoe ver dit kan en mag.

Ook tegenover goede hulp van buitenaf is het belangrijk om je grenzen te stellen. Hulp inroepen van je (schoon)ouders of het kinderdagverblijf is welkom en zelfs zeer verstandig. Toch blijf jij steeds de ultieme beslisser voor alles wat met de opvoeding van je kind te maken heeft. De ouders voeden het kind op, laat niemand hiervoor jouw plaats innemen. Maak dit op een vriendelijke maar heldere manier duidelijk.

<<< Terug naar het nieuwsoverzicht

Interesse in het VNZ?