Nieuws

12/06/2019

Elk jaar heeft Vlaanderen 40.000 nieuwe bloeddonoren nodig

Sinds 2004 staat 14 juni gekend als de Wereld Bloeddonordag. Deze dag vraagt wereldwijd aandacht voor het belang van vrijwillig en onbetaald bloeddonorschap. Ook in Vlaanderen worden er vrijwel iedere dag levens gered dankzij de vrijwilligers die regelmatig bloed, plasma of bloedplaatjes geven. Elk jaar opnieuw is het voor het Rode Kruis Vlaanderen evenwel een hele uitdaging om aan voldoende donoren te geraken.

Wie bij een ernstig ongeval gewond geraakt, heeft meestal snel extra bloed nodig. En dat kan iedereen van ons overkomen. Het is dan ook ieders verantwoordelijk dat we samen voldoende bloed inzamelen, ook voor de zeldzame bloedgroepen. Het Rode Kruis Vlaanderen staat 24 uur op 24, 7 dagen op 7 paraat om bij onverwachte of dringende situaties de nodige zakjes bloed, plasma en bloedplaatjes te leveren.

170.000 donoren

Op een totaal van ongeveer 170.000 donoren stoppen er elk jaar maar liefst 40.000 donoren. Zo worden sommige donoren zelf ziek, worden ze zwanger, plaatsen ze een tattoo of doen ze iets anders waardoor ze tijdelijk of definitief geen bloed meer mogen of kunnen geven.

Vooral in de zomerperiode is het bijzonder moeilijk om aan de vereiste aantallen te geraken. Gelukkig kunnen we op heel wat trouwe donoren rekenen. Meer dan 90 procent van de donoren is tussen de 20 en 60 jaar oud. Maar liefst 97 procent is gemotiveerd om terug te komen. Gemiddeld bevat het lichaam van een donor 4 à 6 liter bloed. Men neemt 450 ml of 470 ml bloed af, afhankelijk van de lengte, het gewicht en het geslacht van de donor, maximaal vier keer per jaar. Van plasma is dat maximaal 650 ml, van bloedplaatjes maximaal 500 ml. Een bloedafname duurt gemiddeld minder dan twaalf minuten.

Donorcentra en bloed geven op locatie

Het Rode Kruis Vlaanderen organiseert tal van acties om het aantal bloeddonoren op peil te houden. Naast de vaste donorcentra – waar je ook regelmatig op zaterdag terecht kunt – organiseert het Rode Kruis donoravonden op locatie. Alles gebeurt in de meest hygiënische omstandigheden, onder strikte controle van goed opgeleide artsen en verpleegkundigen. Lokale vrijwilligers staan in voor een warm onthaal voor en na de afname. Zo krijg je voor de bloedafname een glaasje water aangeboden. Op die manier heb je een optimale vochtbalans.

Jaarlijks mag je tot vier keer bloed geven. De rode bloedcellen die je afgeeft kunnen maximum 42 dagen bewaard worden in koelkasten tussen 2 en 6 °C.

Meer info over bloeddonorschap voor het Rode Kruis Vlaanderen vind je hier.

<<< Terug naar het nieuwsoverzicht

Interesse in het VNZ?