Vodcast - 12/08/2021

Fitnessen: een positief effect op je lichaam en geest

Wat zijn de voordelen van fitnessen? Hoe zit het nu juist met lidgeld en abonnementen? En hoe werkt begeleid fitnessen? In het allereerste artikel van deze reeks over preventie en gezondheid, komen we graag meer te weten over de positieve effecten van fitness op je lichaam en geest. Amaryllis, het gezicht van onze preventie- en gezondheidstips, sprak erover met Valérie van fitnesscentrum ‘Move To Happiness’ in Nijlen. Ontdek meer in het interview hieronder.

Beluister deze video-podcast ook via Spotify

Een overzicht van de onderwerpen:

De veelzijdigheid van een fitnesscentrum

Valérie, een fitnesscentrum uitbaten is veel meer dan alleen fitnesstoestellen verzamelen, toch?

Absoluut. Onze belangrijkste taak is bewustwording creëren en mensen begeleiden naar een gezonde en gelukkige levensstijl. En dat is voor iedereen iets anders.

Enerzijds begeleiden we mensen vanaf onze fysieke locatie ‘Move to Happiness’ in Nijlen. Daar bieden we traditionele fitness aan, maar ook heel wat groepslessen en verschillende yogasessies. En daarnaast hebben we ook een online platform waarop we verschillende gezondheidstips delen, maar ook yogasessies en pittige workouts aanbieden, net zoals voedingsbegeleiding. Dus het gaat inderdaad veel breder dan een locatie met enkele toestellen.

Hoe ziet de gemiddelde fitnesser eruit?

Wie komt er nu eigenlijk naar zo’n fitness? Welke soort mensen zijn dat? Zijn dat vooral mensen die aan hun gewicht willen werken?

Dat is heel afhankelijk van fitnessclub tot fitnessclub. Als ik kijk naar Move To Happiness zijn het vooral recreatieve sporters die op zoek zijn naar ontspanning en me-time willen inplannen. En heel vaak zien we wel dat er een soort van wake-up call aan vooraf gaat. De dokter die zegt dat het 5 voor 12 is, dat je meer moet gaan bewegen, het cijfertje op de weegschaal dat je met de neus op de feiten drukt, maar even goed kleinere dingen, zoals in de tuin spelen met de kinderen of de kleinkinderen en na 5 minuten buiten adem zijn en dan zoiets hebben van: ik moet meer bewegen, ik wil hier graag iets aan doen.

Anderzijds heb je waarschijnlijk ook klanten die echt aan hun gezondheid willen werken en al fit zijn van zichzelf?

Ja, absoluut. En we kunnen alleen maar aanmoedigen om fit te blijven en te investeren in je eigen lichaam en je gezondheid natuurlijk.

Begeleid fitnessen: hoe werkt dat?

Zorgen de meeste fitnesscentra voor begeleiding? Of gaan de meeste mensen zelfstandig aan de slag?

Ook dat is heel verschillend. In high end clubs is begeleiding zeker meer en meer de norm. Bij low budget clubs zie je vaak dat mensen meer aan hun lot worden overgelaten – hoewel bepaalde sporters niet zo veel begeleiding nodig hebben.

De krachtpatser die perfect weet hoeveel gewicht hij kan heffen, de fervente loper die heel erg goed weet tot waar zijn conditie reikt, heeft geen begeleiding nodig. Die vindt het gewoon fijn om zijn of haar eigen ding te kunnen doen.

Maar iemand zoals jij en ik vindt het wel fijn om een beetje structuur te hebben, te weten wat hij of zij moet doen in functie van zijn doelstellingen. Wat moet ik met al die toestellen hier? Hoe bouw ik mijn conditie op? En hoe doe ik dat veilig? Allemaal vragen die wat hulp kunnen gebruiken.

Hoe gaat het dan in zijn werk als je zo’n begeleider hebt?

Wat we heel vaak zien is personal training. Dat is een heel kwalitatieve vorm van begeleiding, want daarbij ga je echt een-op-een aan de slag met een coach. Dat is niet altijd even laagdrempelig omdat je die coach echt per uur gaat bijbetalen natuurlijk.

Daarnaast voorzien heel wat clubs dan ook een meer laagdrempelige begeleiding, zoals een trainingsprogramma. Ten derde zijn er clubs zoals Move To Happiness – en ongetwijfeld nog andere clubs – die een beetje de combinatie voorzien in een hybridevorm van personal training. Daarbij maak je eigenlijk samen met een coach een programma op maat.

Je gaat kijken naar: wat is mijn doelstelling, waar wil ik naartoe, wat vormt misschien een drempel … En zo kunnen we ervoor zorgen dat je het volhoudt en echt kan doorzetten. We overlopen alles samen, zorgen dat de techniek goed zit en vervolgens ga je eigenlijk gedurende een aantal weken zelfstandig aan de slag met je eigen programma.

Ik zeg wel zelfstandig, maar er is altijd een coach beschikbaar voor advies, die in de gaten houdt of alles veilig verloopt. Dus je wordt niet helemaal aan je lot overgelaten. En na een aantal weken bekijken we samen de vorderingen: wat ging er goed, wat ging er minder goed, hoe bouwen we op, hoe finetunen we? En dat is ook een stimulans, hè.

Ik kan mij voorstellen dat jullie als fitnesscentrum een preventieve rol hebben qua gezondheid. Klopt dat?

Absoluut. Dat is echt iets heel belangrijk, die verantwoordelijkheid dragen we allemaal. Bij Move To Happiness hebben een kinesist die niet enkel de behandelingen voorziet, maar ook begeleiding doet, waardoor we eigenlijk het medische en het sportieve connecteren.

Daarnaast is fitness een heel laagdrempelige sport. Iedereen kan hier aan de slag, zijn eigen ding doen, op zijn eigen tempo en zonder competitie of spelletjes. Dus je doet het echt enkel voor jezelf en met jezelf. Dat maakt fitness de ideale sport op vlak van preventie.

Alleen maar voordelen

Je hebt er al een paar opgesomd, maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van fitness?

De voordelen van fitness, of van beweging in het algemeen – want het gaat zoals jezelf aan het begin zei veel verder dan enkel fitness, zijn denk ik vooral dat je als mens of als persoon sterker staat. Je bent fitter, gezonder, optimistischer zelfs. Het doet echt wel wat als je in beweging bent en je vitaal voelt.

Ik denk dat COVID ook nog eens heeft getoond hoe belangrijk het is om bij tegenslagen mentaal en fysiek sterk te staan.

En om die coronakilo’s eraf te krijgen, want dat is ook een stimulans natuurlijk (lacht).

Absoluut, ja! (lacht)

Je zei het daarjuist al, mensen komen hier vaak op aanraden van een sportarts. Zijn er ook mensen die echt volledig uit eigen initiatief komen?

Uiteraard. Een gezonde en actieve levensstijl is allang geen hype meer of iets voor geitenwollensokken. Mensen weten dat het belangrijk is om actief te zijn. Er is ook zo’n groot aanbod, waardoor er voor iedereen wel iets leuk is om te doen, dus heel wat mensen komen ook uit eigen initiatief.

Wat met de financiële kant? Moét je een abonnement nemen?

Zo’n fitnessclub is natuurlijk niet gratis, er is lidgeld aan verbonden. Is dat een obstakel voor veel mensen?

Ik denk het lidgeld op zich allang geen obstakel meer vormt. Mensen weten ook wel dat dat erbij hoort. Wat vaak wel een obstakel vormt, zijn langdurige contracten. Dus dat je echt voor een jaar of anderhalf jaar je ergens moet aansluiten. De wereld gaat zo snel dat we niet weten waar we binnen een jaar of binnen anderhalf jaar staan. Mensen vinden het niet meer van deze tijd om die flexibiliteit niet te hebben.

Steeds meer clubs beginnen er dan ook eindelijk van af te stappen. Move to Happiness doet dat totaal niet meer. Dus al onze abonnementen zijn steeds opzegbaar en we werken ook met Happy Coins, waardoor mensen eigenlijk per sessie kunnen betalen. Ik denk dat dat een win-win is. Zolang wij onze job goed doen, een goede service leveren en de klant zich fitter en beter in zijn vel voelt, zal die blijven terugkomen. En is dat voor allebei goed, hè.

Er is trouwens ook een tegemoetkoming van het VNZ voor de terugbetaling van het lidgeld. Zijn jullie daar tevreden over?

Ja, absoluut. Ik denk dat dat zeker een belangrijk signaal is. Het VNZ is ook één van de mutualiteiten die het meeste terugbetaalt. En sowieso vind ik die terugbetaling een belangrijk signaal, omdat beweging zo belangrijk is om ons beter in ons vel te voelen. Maar ook om mentaal en fysiek sterker te staan als persoon.

 

Buiten of binnen sporten: wat is gezonder?

Er zijn mensen die zeggen: sporten in een fitnesscentrum gebeurt binnen, kan ik niet beter in openlucht sporten, omdat het gezonder is?’ Wat denk jij daarvan?

Ik denk dat de vraag niet per se is waar je aan de slag gaat. Ik denk dat het vooral draait om in beweging komen, actief worden. Buiten is er sowieso voldoende zuurstof, dat staat buiten kijf, dus dat is zeker heel gezond. Maar alle moderne clubs hebben ook voldoende ventilatie en voldoende airco om een veilige en gezonde sportomgeving te creëren. Dus ‘waar’, mag zeker niet de vraag zijn. Je moet het gewoon doen (lacht).

Een aantal praktische tips

Valérie, met al jouw ervaring, kun jij onze kijkers ook wat tips geven? Bijvoorbeeld als je een heel sedentair leven hebt, je ziet veel aan een bureau, wat kun je dan doen om rugklachten te voorkomen?

Ik heb zeker tips, want aan je gezondheid en je lichaam werken doe je niet dat ene uurtje per week of die drie uur dat je naar de fitness gaat. Dat neem je mee in je dagelijkse leven uiteraard. Voor je rug is het bijvoorbeeld al heel belangrijk om op een juiste houding te letten, zodat je niet voorovergebogen zit aan je computer. Het is heel belangrijk om daar bewust en actief naar te kijken.

Ik zal mij al een beetje rechtop zetten (lacht).

En daarnaast is het ook heel belangrijk om in beweging te blijven. Gedurende de dag af en toe recht te staan om een koffietje te gaan halen, de printer wat verder te zetten, zodat je een keer wat extra beweging kan inplannen.

Wij bijvoorbeeld, bij Move to Happiness, hebben op ons online platform ook beweegtussendoortjes van tien minuten. Je hebt daar geen sportkleren voor nodig. Maar het maakt wel dat je je spieren, je gewrichten – je fascia zoals ze dat zeggen – even kan losschudden om weer nadien gezond verder te werken.

En dan krijg je ook meer energie en focus.

Absoluut. Dan voel je alles weer stromen en terug focus. Af en toe naar buiten gaan, zuurstof opdoen, is ook heel belangrijk.

Ja, want dat is eigenlijk jullie taak ook: mensen motiveren om meer te bewegen, niet alleen hier in het fitnesscentrum, maar ook buiten en tijdens het werk.

Ja, absoluut. Zodat ze echt een houvast hebben om mee te nemen gedurende hun volledige dag. En zonder zich er constant bewust van te zijn, zodat het eigenlijk iets onbewust wordt waar je constant vanzelf rekening mee houdt.

Geven jullie ook online lessen of kunnen mensen zich nog altijd inschrijven daarvoor?

Absoluut, ons online platform blijft lopen. Mensen die geen lid zijn van de fitnessclub in Nijlen kunnen daar ook terecht, maar we merken dat onze klanten het heel fijn vinden om beide vormen te combineren en hybride aan de slag te gaan. Twee keer per week naar de club komen en daarnaast voor een half uurtje hun matje thuis uitrollen en hun ding doen in de woonkamer, zonder pottenkijkers.

De ultieme motivatie om te beginnen fitnessen

Tot slot, Valérie, je bent al bezig natuurlijk, maar motiveer onze lezers nog eens om te komen fitnessen?

Ja, met heel veel plezier. Ik denk sowieso dat sport ons als persoon gezond, gelukkig, optimistisch en sterker maakt. Ik denk ook dat, zoals ik al gezegd heb, COVID heeft laten zien dat het belangrijk is om tegenslagen aan te kunnen, zowel fysiek als mentaal. Dat maakt ons als maatschappij weerbaarder, zo kunnen we meer aan. Dus ik denk dat het ontzettend belangrijk is om in beweging te komen.

Maar laat dit geen pleidooi zijn voor fitnessclubs, en wel voor beweging in het algemeen. Of je dat nu thuis voor je tv doet, met een app, in een club of door te gaan wandelen of fietsen in het park, allemaal prima. Just move!

Valérie, heel erg bedankt voor dit gesprek en veel succes met Move to Happiness.

 Dankjewel.

 

Benieuwd naar meer? Neem zeker een kijkje bij onze andere gezondheidstips, want er zijn heel veel verschillende preventiemaatregelen.

 

Tot de volgende keer.

« Terug naar het vodcastoverzicht