Nieuws - 01/03/2023

Hoe bereid je jezelf voor op je eerste loopwedstrijd?

Je hebt maandenlang getraind en de grote dag is eindelijk daar. Je staat aan de start van je allereerste loopwedstrijd. Wij geven je graag enkele tips om goed voorbereid uit de startblokken te schieten.  

 

1. Stel haalbare doelen

Tijdens je allereerste loopwedstrijd moet je niet meteen een hele of halve marathon lopen. Ook de Ten Miles zijn misschien al een te forse ambitie. Als je echt wilt genieten van je eerste loopwedstrijd, dan moet je vooral de afstand selecteren waarvoor je hebt getraind én die je comfortabel kan lopen.  

 2. Vertrek op tijd. 

Vertrek op tijd, zodat je zonder stress aankomt. Kijk vooraf waar je gaat parkeren. Veel te vroeg aankomen, heeft uiteraard ook geen zin. Voorzie nog voldoende tijd voor een korte opwarming.  

 3. Ga op tijd slapen. 

De avond en nacht voor je eerste loopwedstrijd hou je het best rustig. Vermijd wilde feestjes met overmatig drankgebruik.  

 4. Drink voldoende vooraf.  

Drink voldoende voor de start van de wedstrijd. Vermijd daarbij koffie of alcoholische dranken. Alcoholische dranken bevorderen je prestaties allerminst, integendeel zelfs. Door koffie moet je sneller naar het toilet. Kies gewoon voor water, de ideale en gezonde dorstlesser. 

 5. Kies bewust wat je eet.  

De ideale voeding voor een duurprestatie bestaat uit koolhydraten. Met een pastamaaltijd krijg je voldoende energie binnen en vermijd je de beruchte hongerklop. Koolhydraten vind je in overvloed terug in pasta. Pasta of rijst met kip is een typisch gerecht voor sporters.  

Eet deze maaltijd ten laatste twee uur voor de wedstrijd. Vermijd in elk geval te zware maaltijden, zoals frieten. Ook chocolade is uit den boze. Chocolade haalt je energieniveau naar beneden. Wat fruit voor de start – en zeker bananen – is perfect. Overdrijf zeker niet met eten.  

 6. Kies voor luchtige en loszittende kleding.  

Dit spreekt vanzelf. Des te minder gewicht en bewegingsvrijheid, des te comfortabeler je kan lopen.  

 7. Loop je met oortjes? Of ben je een lopende babbelaar?  

Sommige lopers nemen individueel deel aan een loopwedstrijd en vinden het fijn om met hun favoriete muziek te lopen. Vergeet dan zeker je oortjes niet en maak vooraf een speellijst op die je in de juiste sfeer brengt en je oppept. Anderen vinden het leuker om in stilte te lopen. Nog anderen maken er een sociaal gebeuren van en vinden het fijn om samen te lopen en gezellig te babbelen.  

Terugbetaling via het VNZ?  

Wist je dat het VNZ ook lopers ondersteunt? Zo voorzien we een terugbetaling van 30 euro per jaar voor het lidgeld bij een sportclub. Dit kan perfect een loopclub zijn. Loop je zonder loopclub? Ook dan kan je nog van een terugbetaling genieten. Zo betalen we ook het inschrijvingsgeld voor een loopevenement terug, eveneens met een maximum van 30 euro per jaar. Ontdek hier alle informatie over deze terugbetaling. 

Wil je meer weten over hoog intensief bewegen? Ontdek het op de pagina van GezondLeven. 

 

 

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Interesse in het VNZ?

Word meteen lid of ontvang vrijblijvend ons infopakket

  • Al 133.168 tevreden leden
  • Uitstekende, persoonlijke service
  • 42 kantoren in heel Vlaanderen
  • IJzersterke voordelen
  • Schenking van 1 euro aan G-Sport Vlaanderen bij elk nieuw lid