Menu
Nieuws - 24/03/2020

Wat zijn de voordelen van een éénpersoonskamer in een ziekenhuis?

Een belangrijke vraag bij de opname in een ziekenhuis is de keuze voor een éénpersoonskamer of een tweepersoonskamer. Welke optie je best kiest, hangt af van talrijke persoonlijke voorkeuren. In deze blog belichten we de voordelen van een éénpersoonskamer.

Er mogen absoluut geen medische voordelen of nadelen verbonden zijn aan de keuze voor een éénpersoonskamer of een tweepersoonskamer in een ziekenhuis. Het ziekenhuis en de behandelende geneesheer moeten jouw in beide situaties dezelfde medische dienstverlening en zorg garanderen. Medisch heb je dus geen enkel voordeel bij de keuze voor een éénpersoonskamer. Wanneer het voor jouw revalidatie of wegens de aarde van de ziekte – bijvoorbeeld bij intensieve zorgen – medisch noodzakelijk is om in een éénpersoonskamer te liggen, dan zal dit ook gebeuren. In dat geval mogen er geen extra erelonen worden aangerekend.

Welk persoonlijk comfort wens je?

De keuze voor een éénpersoonskamer vertrekt vooral vanuit persoonlijk comfort. Heel wat mensen hechten begrijpelijkerwijze een groot belang aan hun privacy. Wanneer je minder sociaal bent aangelegd, is het niet vanzelfsprekend om gesprekken aan te knopen met vreemde kamergenoten. Wanneer je van jezelf weet dat je moeite hebt met aanpassen aan de andere, dan is een éénpersoonskamer voor jou eerder aangewezen. Ook wanneer je veel bezoek verwacht, is een tweepersoonskamer misschien niet zo handig. Anderzijds vinden sommige mensen het fijn om nieuwe sociale contacten te leggen. Dit is een uiterst persoonlijke keuze.

Financiële gevolgen éénpersoonskamer

De keuze voor een éénpersoonskamer heeft mogelijk ook financiële gevolgen. Zonder hospitalisatieverzekering die ook de keuze voor een éénpersoonskamer waarborgt, kan dit leiden tot hoge ereloonsupplementen. Afhankelijk van de specifieke arts en de tijdsduur van je verblijf, kan dit oplopen tot meerdere duizenden euro’s die je zelf moet betalen. Controleer dus vooraf of je hospitalisatieverzekering een éénpersoonskamer dekt en tot welk percentage het ereloon verzekerd wordt.

Franchise bij een eenpersoonskamer

Sommige hospitalisatieverzekeringen vergoeden voor een éénpersoonskamer wel de ereloonsupplementen, maar rekenen wel een zogeheten franchise aan. Dit bedrag van ca. 125 euro moet je zelf betalen. Wanneer je dan op daghospitaal of bijvoorbeeld één nacht moet verblijven, dan rijst de vraag of je dit forfaitair bedrag wilt betalen voor de soms heel korte periode in een éénpersoonskamer. Dan kan je overwegen een tweepersoonskamer te vragen, ook al heb je een hospitalisatieverzekering die een éénpersoonskamer dekt. Ontdek hier de mogelijkheden van het VNZ voor een hospitalisatieverzekering.

<<< Terug naar het nieuwsoverzicht

Interesse in het VNZ?