Nieuws

01/11/2017

Wat met je ziekenfonds bij een overlijden?

Op 1 november staan we even stil bij alle dierbaren die ons al hebben verlaten.  Kort na het overlijden is het niet altijd evident om de tijd te nemen die je nodig hebt om te rouwen. Dit blijft evenwel uitermate belangrijk. Ieder rouwproces verloopt anders, iedereen heeft zijn eigen tijd nodig. Ook de omstandigheden zijn vaak heel verschillend.

Bij een overlijden van een dierbare komt er heel wat op je af. De eerste dagen worden vrijwel volledig in beslag genomen door praktische beslommeringen omtrent de uitvaart. Om deze zaken te regelen, voorziet de overheid een betaalde rouwtijd.

Elke rouw is anders

Deze periode is evenwel onvoldoende om een verlies van een dierbare emotioneel te verwerken. Sommige mensen zijn snel in staat om terug te werken, én voelen het eerder als een welgekomen afleiding. Bij anderen is een veel langere periode nodig om terug op de plooi te komen, waarbij werken in deze periode uitgesloten is. Eén ding staat vast: je kan onmogelijk oordelen over de rouwperiode van iemand anders.

Hoe regelen met je ziekenfonds?

Bij een overlijden moeten er ook heel wat zaken geregeld worden met het ziekenfonds. We zetten de belangrijkste elementen helder op een rij:

  1. In de eerste fase is het belangrijk om je ziekenfonds te verwittigen van het overlijden. Hiervoor bezorg je het ziekenfonds de overlijdensakte van de overledene. De erfgenaam of erfgenamen bezorgen ons op dat moment ook schriftelijk een rekeningnummer voor de (terug)betaling van eventuele tussenkomsten en/of teveel betaalde bijdragen.
  2. Wanneer de overleden persoon iemand ten laste had – bijvoorbeeld de weduwe of weduwnaar – dan moet deze persoon vanaf nu in eigen naam ingeschreven worden. Hiervoor vul je een aansluitingsverklaring
  3. Ook na het overlijden worden getuigschriften en facturen nog uitbetaald. Dit gebeurt op het rekeningnummer dat de erfgenamen schriftelijk opgeven. Je ontvangt hiervoor een attest, meteen na aangifte van het overlijden.

<<< Terug naar het nieuwsoverzicht