Nieuws

21/11/2017

Wat te doen bij luizen?

Vrijwel elke school of klas krijgt er vroeg of laat mee te maken. Luizen! Een brief in de boekentas met de melding dat er luizen in de klas zijn opgedoken, leidt best niet tot paniek. Ook moet er niemand met de vinger gewezen worden. Blijf kalm én gebruik een passende luizenkam en een goede anti-luizenshampoo.

Luizen zijn net als mensen heel sociale beestjes. Ze houden van een weelderige haardos en maken graag kennis met nieuwe kindjes. Tijdens het spel raken kinderen elkaars hoofden, om nog maar van de vele groepselfies te zwijgen die jongeren maken. Luizen krijgen dagelijks talrijke kansen om van het ene hoofd te verhuizen naar het andere.

Luizenmama’s en luizenpapa’s

Luizen worden vaak geassocieerd met een gebrek aan hygiëne. Dit klopt echter totaal niet. Omdat luizen zo snel verhuizen, kan iedereen getroffen worden. Uiteraard is het wel belangrijk dat een luizenplaag in de klas zo snel mogelijk wordt opgemerkt. Hiervoor hebben vele scholen het systeem van de luizenmama of luizenpapa in het leven geroepen. Deze vrijwilliger komt op geregelde tijdstippen in de klas en controleert de kindjes op de aanwezigheid van luizen.

Richtlijnen volgen

Bij een positief resultaat krijgen alle ouders van de klas een brief mee met de melding dat er luizen aangetroffen zijn, aangevuld met de nodige richtlijnen. Wanneer ouders deze richtlijnen volgen, dan is het probleem bijzonder snel van de baan. Tijdelijk toch… want luizen zijn sociale beestjes.

Hoe luizen bestrijden?

In principe is luizen bestrijden heel eenvoudig. Met een goede luizenkam verwijder je de diertjes en hun eitjes. Een anti-luizenshampoo klaart de rest van de klus.

<<< Terug naar het nieuwsoverzicht