Nieuws - 14/03/2023

Wat zijn antibiotica? (update 14/03/2023)

Antibioticum betekent letterlijk ‘tegen het leven’. Deze chemische stoffen zorgen er voor dat bacteriën zich niet verder ontwikkelen. De smalspectrumantibiotica zijn ontwikkeld tegen een beperkt aantal soorten bacteriën. Je zal die voorgeschreven krijgen door je arts wanneer hij precies weet welke bacterie de oorzaak is van jouw ziekte. De breedspectrumantibiotica hebben een bredere werking en zijn actief tegen meerdere bacteriën. Deze worden voorgeschreven wanneer je arts niet precies weet welke bacterie je ziekte veroorzaakt of wanneer er meerdere ziekteverwekkers aanwezig zijn. Nadelig aan de breedspectrumantibiotica is dat ze vaak ook nuttige of onschadelijke bacteriën doden.

 Als je arts antibiotica voorschrijft, is het belangrijk dat je ze goed gebruikt.
Volg de voorgeschreven behandeling nauwkeurig. Alleen zo ben je zeker dat alle bacteriën vernietigd zullen worden en vermijd je de selectie van resistente bacteriën. Door het niet correct gebruik van antibiotica, neemt het aandeel toe van bacteriën die weerstand kunnen bieden tegen antibiotica. Deze bacteriën zijn met andere woorden resistent of ongevoelig voor antibiotica. Zo kunnen ernstige ziekten niet meer even vlot en doeltreffend behandeld worden als voorheen. Ook heelkundige ingrepen van wondzorg tot transplantaties worden risicovol als antibiotica niet meer werken.

 Respecteer de dosissen en de tijdstippen
Sla nooit een inname over en gebruik de voorgeschreven hoeveelheden.

Stop niet vroeger dan voorgeschreven
Maak je antibioticakuur volledig af. Ook als je je na een paar dagen al beter voelt. Dat is nodig omdat de bacteriën slechts geleidelijk worden vernietigd.

Bewaar ze niet
Hou nooit restjes antibiotica bij voor een volgende keer. Breng ze naar je apotheker.

Antibiotica helpen niet bij alle ziekten. Gebruik ze enkel als het moet.

Antibiotica helpen NIET TEGEN VIRUSSEN
Antibiotica hebben géén nut bij griep, verkoudheid, acute bronchitis en de meeste vormen van keel- en oorontsteking. Waarom niet? Omdat deze infecties veroorzaakt worden door virussen.

Antibiotica zijn ENKEL EFFECTIEF TEGEN BACTERIËN
Antibiotica werken enkel als we ziek zijn door bacteriën. Alleen dan bewijzen ze hun nut. Bij ernstige infecties zoals een longontsteking of bacteriële hersenvliesontsteking kunnen ze levens redden.

Ook bij bacteriën zijn antibiotica NIET ALTIJD NODIG
Ook bacteriële infecties genezen vaak spontaan na enkele dagen. Ons lichaam heeft in dat geval specifieke antilichamen aangemaakt die de indringers uitschakelen. En dat blijft nog altijd de beste oplossing. Neem daarom enkel antibiotica als je arts dat nodig vindt.

Het is nutteloos om antibiotica te nemen om ziekte te voorkomen.
Een goede handhygiëne en hoesthygiëne zijn de beste preventie (omdat ze de verspreiding van bacteriën helpen voorkomen).  Was uw handen na elke maaltijd en na elk toiletbezoek. Zorg ervoor dat je kinderen het ook doen.

Opgelet voor nevenwerkingen.
 Als je antibiotica gebruikt, kunnen er ook bijwerkingen optreden. Antibiotica vallen namelijk niet alleen de schadelijke bacteriën aan. Ook de nuttige moeten eraan geloven. Raadpleeg je arts indien je klachten blijven duren.

Allergische reacties
Een allergische reactie op antibiotica kan jeuk of huiduitslag veroorzaken. Gelukkig komen ernstige gevallen zelden voor.

Diarree
Antibiotica kunnen het normale evenwicht  verstoren in je darmen. Met diarree als gevolg.

Maaglast
Tijdens de behandeling met antibiotica kan je last hebben van een zwaar gevoel in de maag. Mogelijk verlies je ook je eetlust of is je smaakzin verstoord.

Schimmelinfecties
Een behandeling met antibiotica verhoogt ook de kans op schimmelinfecties van huid en slijmvliezen. Met witverlies bij vrouwen of wit beslag in de mond als gevolg.

Risicogroepen
Sommige mensen moeten extra voorzichtig zijn wanneer ze antibiotica nemen. Denk maar aan zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Ook mensen met een nierziekte of leverziekte moeten extra opletten. Behoor je tot deze risicogroepen, meld het dan zeker aan je arts.

Om deel te nemen aan de strijd tegen antibioticaresistentie, word je ‘Antibiotic Guardians’. Kies één eenvoudige belofte over hoe jij beter gebruik zal maken van antibiotica. Maak je belofte op Antibiotic Guardian | Dutch

Meer info: www.gebruikantibioticacorrect.be
Bekijk ook: Brochure antibiotica

Bron: Intermutualistisch Agentschap

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Interesse in het VNZ?

Word meteen lid of ontvang vrijblijvend ons infopakket

  • Al 132.742 tevreden leden
  • Uitstekende, persoonlijke service
  • 42 kantoren in heel Vlaanderen
  • IJzersterke voordelen
  • Schenking van 1 euro aan G-Sport Vlaanderen bij elk nieuw lid