Nieuws - 22/02/2022

Wat zijn antibiotica?

Antibioticum betekent letterlijk ‘tegen het leven’. Deze chemische stoffen zorgen ervoor dat bacteriën zich niet verder ontwikkelen. De smalspectrumantibiotica zijn ontwikkeld tegen een beperkt aantal soorten bacteriën. Je zal die voorgeschreven krijgen door je arts wanneer hij of zij precies weet welke bacterie de oorzaak is van jouw ziekte. De breedspectrumantibiotica hebben een bredere werking en zijn actief tegen meerdere bacteriën. Deze worden voorgeschreven wanneer je arts niet precies weet welke bacterie je ziekte veroorzaakt of wanneer er meerdere ziekteverwekkers aanwezig zijn. Nadelig aan de breedspectrumantibiotica is dat ze vaak ook nuttige of onschadelijke bacteriën doden.

Als je arts antibiotica voorschrijft, is het belangrijk dat je ze goed gebruikt!

Volg de voorgeschreven behandeling nauwkeurig. Alleen zo ben je zeker dat alle bacteriën vernietigd zullen worden en vermijd je de selectie van resistente bacteriën. Door het niet correct gebruik van antibiotica, neemt het aandeel toe van bacteriën die weerstand kunnen bieden tegen antibiotica. Deze bacteriën zijn met andere woorden resistent of ongevoelig voor antibiotica. Zo kunnen ernstige ziekten niet meer even vlot en doeltreffend behandeld worden als voorheen. Ook heelkundige ingrepen van wondzorg tot transplantaties worden risicovol als antibiotica niet meer werken.

Respecteer de dosissen en de tijdstippen.
Sla nooit een inname over en gebruik de voorgeschreven hoeveelheden.
Stop niet vroeger dan voorgeschreven.
Maak je antibioticakuur volledig af. Ook als je je na een paar dagen al beter voelt. Dat is nodig omdat de bacteriën slechts geleidelijk worden vernietigd.
Bewaar ze ook niet.
Hou nooit restjes antibiotica bij voor een volgende keer. Breng ze naar je apotheker.

Antibiotica helpen niet bij alle ziekten. Gebruik ze enkel als het moet!

Antibiotica helpen niet tegen virussen.
Antibiotica hebben géén nut bij corona, griep, verkoudheid, acute bronchitis en de meeste vormen van keel- en oorontsteking. Waarom niet? Omdat deze infecties veroorzaakt worden door virussen.
Antibiotica zijn enkel effectief tegen bacteriën.
Antibiotica werken enkel als we ziek zijn door bacteriën. Alleen dan bewijzen ze hun nut. Bij ernstige infecties zoals een longontsteking of bacteriële hersenvliesontsteking kunnen ze levens redden.
Ook bij bacteriën zijn antibiotica niet altijd nodig.
Ook bacteriële infecties genezen vaak spontaan na enkele dagen. Ons lichaam heeft in dat geval specifieke antilichamen aangemaakt die de indringers uitschakelen. En dat blijft nog altijd de beste oplossing. Neem daarom enkel antibiotica als je arts dat nodig vindt.

Opgelet voor nevenwerkingen!

Als je antibiotica gebruikt, kunnen er ook bijwerkingen optreden. Antibiotica vallen namelijk niet alleen de schadelijke bacteriën aan. Ook de nuttige moeten eraan geloven. Raadpleeg je arts indien je klachten blijven duren.
Allergische reacties: antibiotica kunnen jeuk of huiduitslag veroorzaken. Gelukkig komen ernstige gevallen zelden voor.
Diarree: antibiotica kunnen het normale evenwicht verstoren in je darmen. Met diarree als gevolg.
Maaglast: tijdens de behandeling met antibiotica kan je last hebben van een zwaar gevoel in de maag. Mogelijk verlies je ook je eetlust of is je smaakzin verstoord.
Schimmelinfecties: een behandeling met antibiotica verhoogt ook de kans op schimmelinfecties van huid en slijmvliezen. Met witverlies bij vrouwen of wit beslag in de mond als gevolg.
Risicogroepen: sommige mensen moeten extra voorzichtig zijn wanneer ze antibiotica nemen. Denk maar aan zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Ook mensen met een nier- of leverziekte moeten extra opletten. Behoor je tot deze risicogroepen, meld het dan zeker aan je (huis)arts.

Meer info: www.gebruikantibioticacorrect.be
Bekijk ook: Brochure antibiotica

Bron: Intermutualistisch Agentschap

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Mis geen nieuws

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief