Nieuws

30/05/2018

Werelddag zonder tabak steekt op 31 mei alle rokers die willen stoppen een hart onder de riem

Dat roken ongezond is, weet stilaan iedereen. Slechts een zeldzame enkeling zal deze stelling ontkennen of in twijfel trekken. De meeste rokers willen niets liever dan definitief van hun verslaving af te geraken. Stoppen met roken is evenwel niet zo eenvoudig. Er bestaan tal van methodes. De ultieme rookstopmethode die voor elke roker werkt, bestaat jammer genoeg niet. Welke methode voor een roker werkt, hangt af van verschillende factoren, waaronder iemands rookgedrag, de duurtijd van de verslaving en iemands persoonlijkheid. Om die reden voorziet het  VNZ in een terugbetaling van elke rookstopmethode. De Werelddag zonder tabak op 31 mei steekt alle rokers die willen stoppen een hart onder de riem.

Roken is een complex fenomeen. Naast de lichamelijke verslaving aan nicotine, heeft roken in veel gevallen ook een achterliggende oorzaak. Veel mensen grijpen naar de sigaret om stress beter te verwerken, vergelijkbaar met anderen die door stress bijvoorbeeld overmatig veel eten of ongezond veel alcohol drinken.

Wanneer je stopt met roken, is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan dit gegeven. Er bestaan tal van gezonde manieren om met stress om te gaan. Denk daarbij aan sporten, yoga of andere hobby’s.

 

Algemeen welbevinden

Stoppen heeft altijd zin, ook al ben je al vele jaren een verstokte roker. Al na enkele weken zonder sigaret voel je de positieve effecten op je smaakzin, je conditie en je algemeen welbevinden.

Stoppen met deze hardnekkige verslaving is evenwel niet eenvoudig. Veel ex-rokers ondernemen meerdere pogingen om te stoppen vooraleer het definitief lukt.

 

Rookstopmethodes

Er bestaan verschillende methodes om te stoppen met roken. Allereerst kan je individueel aan de slag met laserbehandeling, medicatie, pleisters of hypnose. Elke methode heeft zijn voor- en nadelen. Een methode die voor de ene persoon werkt, lukt voor de andere misschien helemaal niet.

Daarnaast kan je ook stoppen onder begeleiding van een rookstopcoach. Dit kan zowel met een individuele trajectbegeleiding als via groepssessies.

Terugbetaling door het VNZ

Wie een poging onderneemt om te stoppen met roken en geen tussenkomst krijgt via de wettelijke ziekteverzekering, ontvangt van het VNZ een terugbetaling tot 25 euro per kalenderjaar. Deze tussenkomst geldt voor alle rookstopmiddelen en behandelingen. Meer info over deze terugbetaling lees je hier.

Alle info over stoppen met roken lees je op www.tabakstop.be.

<<< Terug naar het nieuwsoverzicht