Nieuws

17/10/2017

Als je letterlijk niet uit je woorden raakt…

Stotteren is een probleem dat mensen in hart en ziel raakt. Jezelf uitdrukken, je mening naar voor brengen in een vergadering, jezelf verdedigen in een discussie, een presentatie geven, een geanimeerd gesprek op café… Voor stotteraars is het allerminst evident. Des te groter de stress, des te moeilijker zij uit hun woorden geraken. De Wereldstotterdag op 22 oktober vraagt begrip en aandacht voor dit spraakgebrek.

Stotteren is absoluut geen kwestie van intelligentie. Zelfs de grootste geniën wereldwijd hebben of hadden er last van, denk maar aan Winston Churchill of onze eigenste Jan Decleir. De problematiek van de ene stotteraar valt niet te vergelijken met de andere. Elke stotteraar heeft zijn eigen specifieke zichtbare of hoorbare symptomen. Elke stotteraar reageert ook anders op de  mogelijke oorzaken, zoals bijvoorbeeld stress of een gebrek aan concentratie.

Kinderen en volwassenen

Stotteren heeft niet één specifieke oorzaak. Wanneer mensen spreken, vindt er in ons lichaam een uiterst complex proces plaats waarbij de ademhaling en talrijke spieren volgens de juiste timing door de hersenen moeten gecoördineerd worden. Wereldwijd stellen we vast dat 5 % van de kinderen te maken krijgt met stotteren. Bij één kind op de 100 houdt de stoornis aan bij het opgroeien, waarbij de symptomen variëren van licht tot ernstig.

Terugbetaling?

Therapie is mogelijk, maar start bij kinderen best zo snel mogelijk. Het VNZ voorziet, zelfs als er geen wettelijke vergoeding toegestaan is, als ziekenfonds via de aanvullende verzekering een terugbetaling van 7,50 euro per sessie logopedie. Voor volwassenen is het vaak aangewezen om te zoeken naar de achterliggende –  stressgerelateerde oorzaak? – van het stotteren. Op dit vlak betaalt het VNZ tien euro per sessie terug bij een psycholoog (maximum 50 euro per jaar en 100 euro voor kinderen tot en met 18 jaar).

Hoe omgaan met stotteraars? Enkele handige tips!

  • Concentreer je op wat de stotteraar vertelt en niet de manier waarop.
  • Toon geduld en kijk de stotteraar rustig aan wanneer die stottert. Neem het gesprek niet over.
  • Laat de stotteraar zelf zijn woordje doen, ook als dit moeilijk gaat.
  • Geef geen raad, zoals ‘adem eerst even’, ‘denk na’, ‘probeer nog een keer’, ‘wees rustig’ en ‘zeg het trager’.

Begrip van de samenleving

Wanneer het probleem niet of slechts deels met therapie kan beholpen worden, dan is het voor de stotteraar vaak een hele uitdaging om met zijn probleem normaal te functioneren in onze samenleving. Begrip is op dat vlak alvast een hele stap vooruit, meteen de reden waarom de Wereldstotterdag belangrijk is. Anderzijds is het voor mensen die stotteren ook aangewezen om de juiste beroepskeuzes te maken waarbij spreken van minder belang is.

<<< Terug naar het nieuwsoverzicht