Menu

Zorgbudget voor mensen met een handicap

Wat?

Het is een zorgbudget van 300 euro/maand voor zowel kinderen als volwassenen met een mentale of fysieke beperking die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld hulp aan huis, begeleiding, dagopvang of dienstencheques.

Voor wie?

Het zorgbudget is voor mensen met een erkende handicap (wat per definitie moet erkend zijn voor je 65 jaar werd) en een vastgestelde beperkte ondersteuningsnood.

Voorwaarden?

De handicap en ondersteuningsnood moet bewezen worden met een bestaand attest. Het gaat om volgende mensen:

  1. Sinds september 2016 wordt het zorgbudget voor mensen met een handicap uitbetaald aan volwassenen met een handicap die op de wachtlijst staan voor gehandicaptenzorg. Dit betekent geregistreerd staan met een actieve zorgvraag op de “Centrale Registratie voor Zorgvragen”-databank op 31 december 2014 én op 1 januari 2016.
  2. In 2017 is deze groep uitgebreid met minderjarigen en jongvolwassenen tot 25 jaar met een handicap. Ook hier gaat het om specifieke groepen die al geregistreerd zijn en bestaande attesten hebben.
  3. Personen die beroep doen op niet-rechtstreeks toegankelijke hulp van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, kunnen onder bepaalde voorwaarden vrijwillig overstappen naar een zorgbudget voor mensen met een handicap.

Er zijn twee bijkomende voorwaarden:

Hoe aanvragen?

Behoor je tot een van de groepen voor een zorgbudget voor mensen met een handicap, dan zal je zorgkas contact met je opnemen zodra je in aanmerking komt voor een budget.
Je hoeft zelf geen aanvraag te doen of contact op te nemen.

Meer info?

Bekijk ook