Menu

Waarom is een splitsing van de sociale zekerheid een goede zaak?

Het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds pleit voor een eigen Vlaamse sociale zekerheid met eigen financierings- normerings- en bestedingsbevoegdheid. De Vlamingen zouden bij deze splitsing enkel maar baat hebben, aangezien er tal van extra sociale voorzieningen zouden kunnen komen als de geldtransfers zouden afgebouwd of stopgezet worden. Ook de wachtlijsten zouden dan meteen afgebouwd kunnen worden.

Momenteel is de sociale zekerheid zuiver federaal. De financiering van de pot van de sociale zekerheid wordt apart gevuld door Vlaanderen, Wallonië en Brussel. De uitkeringen en de voorzieningen worden uit deze pot aan alle Belgen, die in aanmerking komen, gegeven.

Jaarlijkse geldtransfers van 11 miljard euro

Volgens verschillende studies, waaronder deze van VIVES, dragen de Vlamingen meer geld bij in de pot van de sociale zekerheid maar krijgen ze er eveneens minder uit terug. In totaliteit bedragen deze jaarlijkse geldtransfers zo’n 11 miljard euro!

Steun aan de Vlaamse beweging

Wij profileren ons als een Vlaams ziekenfonds en steunen daarom – hetzij logistiek, hetzij via sponsoring – de niet-partijpolitieke Vlaamse beweging. De splitsing van de sociale zekerheid is één van de eisen van deze Vlaamse Beweging. Eén van onze partners heet het Aktiekomitee van de Vlaamse Sociale Zekerheid. Deze vereniging werd opgericht in 1995 om het standpunt van het Overlegcentrum van de Vlaamse Verenigingen inzake de sociale zekerheid te steunen, door het op de politieke agenda te zetten.

Ons doel? Splitsing van de sociale zekerheid

Het Aktiekomitee Vlaamse Sociale Zekerheid streeft natuurlijk naar de splitsing van de sociale zekerheid in een Vlaamse én Waalse sociale zekerheid. In afwachting van de realisatie van de volledige splitsing van onze sociale zekerheid, roept het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds op om zelf de sociale zekerheid te splitsen. Dat kan je doen door het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds groter te maken en er dus bij aan te sluiten.

Interesse?

Naast de verplichte basisverzekering hebben we een heel aantrekkelijk financieel voordelenpakket.

Contacteer ons voor een afspraak. Eén van onze adviseurs komt bij jou thuis langs om alle voordelen en mogelijkheden van het VNZ op een rijtje te zetten. Je bent altijd welkom in één van onze talrijke kantoren in Vlaanderen.

 

Onze Toppers

Interesse in het VNZ?